Anıl Bayer’den “Uyandıran” 13 Ekimde Kitapçılarda

Anıl Bayer’in “Uyandıran” serisinden ilk kitabı olan “Prens Kazansmar” 13 Ekimde sizlerle buluşuyor. Fantastik Edebiyat alanında ülkemizde oluşan büyük boşluğu doldurmak için önemli bir adım atan yazar, kendisinden sonraki yazar ve yazar adaylarına örnek niteliği taşıyan bir eser ortaya koyuyor. Yazarın kaleminden kitaba dair merak ettiklerinizi listeliyoruz;

ROMANIN FİKİR ALTYAPISI

Hemen her konuda seçim hakkına sahip olduğumuz 21. yy.’ın başlarında, çocukların ve gençlerin iradelerini bilgisayar ortamında sanal kahramanlarının (avatar’larının) seçimleri için kullandıkları günümüzde, her şeyin elektronikleştiği, hatta kitapların dahi sayısallaştığı dünyamızda gençlere ve çocuklara kendi seçimlerini yapabilecekleri, bu seçimlerle şekillenecek maceralarında kahramanın kendileri olacağı bir hikaye sunmak istedim. Seçimleriyle aynı macerayı farklı yollarla yaşayabilecekleri, bilmecelerle, sihirle, gizlerle ve o dünyaya ait yerleşiklerle dolu bambaşka bir evreni sunacak olan ilk Roman, okuyucusunu kendisiyle barışık, öz güveni yüksek ve sorumlukluklarının bilincinde birer kahramana dönüştürürken bir yandan da kendisini keşfetmesiyle son bulacak bir serüvenin içerisine sokuyor.

ROMANDA KULLANILAN ÜSLUP

Farklı olasılıklar ve kurgusal seçeneklerle şekillenmiş, okuyucunun tercihleri ve istekleriyle yön bulan bu serüveni yazarken mümkün olduğunca düz ve sade bir anlatımı tercih ettim. Hikayenin karmaşıklığı ve keşfedilecek sonsuz bir evrenin sunduklarının yanında okunması kolay yalın bir anlatımın okuyucuyu Roman’a daha kolay bağlayacağına ve kendisini kısa sürede hikaye ile özdeşleştireceğine olan inancım sebebiyle böyle bir anlatımı tercih ettim.

ROMANI BENZERLERİNDEN AYIRAN ÖZELLİKLERİ

Okuyucunun seçimleriyle hikayenin gidişatını değiştirebildiği hikaye kitapları benim denemesini yaptığım tarzın en ilkel versiyonu sayılabilir. 20. yy.’ın sonlarında İngiltere’de yaygınlaşan Mazes & Monsters veya Tunnels & Trolls serileri ise okuyucu etkileşimli macera kitaplarının en başarılı denemeleri sıfatını hak ediyor. Fakat hikaye anlatımını mektuba dökerek tanınmış ve tanıdığı ünlü yazarlara gönderen ve bu yazarlardan kendilerine ait kısmı istedikleri gibi hikayeleştirerek tamamlayan yazarlar ilk rol yapma oyununu başlatan üstatlardır, H.P Lovecraft, J.R.R Tolkien gibi üstatlar ise fantastik kurgunun kapılarını açmıştır. Romanın benzerlerinden ayrılan en büyük özelliği on kitap sürecek bir serüvende dev bir kurguya sahip olmasının yanında okuyucuyu maceranın kahramanı yerine koymasıdır. Cinsiyet ayrımı olmayan okuyucunun kahraman olduğu bir serüven, Roman’ın başından sonuna dek kendi iradesi ve seçimleriyle yaşayacağı bir macera, bu seçimlerle şekillenecek bir dünya ve bambaşka bir evrenin sonsuz olasılıkları Roman’ı benzerlerinden bir sıçrama ileri taşıyor.

Hakkında Çağdaş Öncü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir